Ovi -
we cover every issue
newsletterNewsletter
subscribeSubscribe
contactContact
searchSearch
Visit Ovi bookshop - Free eBooks  
Ovi Bookshop - Free Ebook
Tony Zuvela - Cartoons, Illustrations
Ovi Language
Michael R. Czinkota: As I See It...
WordsPlease - Inspiring the young to learn
Murray Hunter: Opportunity, Strategy and Entrepreneurship
Stop human trafficking
 
BBC News :   - 
iBite :   - 
GermanGreekEnglishSpanishFinnishFrenchItalianPortugueseSwedish
Kolumni: Miehuus Kolumni: Miehuus
by Asa Butcher
2006-11-10 13:16:34
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Jälleen kerran vietän pitkää päivää kotona, sillä aikaa kun vaimoni on töissä ”housut jalassa”, ansaitsemassa rahat laskuihimme. Mitäs minä teen? No, eilen kokkaamani aterian jäljiltä on tiskaamista tiedossa ja jos päiväni käy liian jännäksi, voin aina pestä hieman pyykkiä. Opiskelinko tosiaan kolme vuotta yliopistossa tullakseni kotimieheksi?

Kaksi vuotta on kulunut siitä, kun muutin Suomeen aloittaakseni uuden elämän, oppiakseni suomenkielen ja löytääkseni jotain työtä. Sen sijaan kuitenkin koitan selvittää suomenkielisistä ruoanlaitto-ohjeista, että tuleeko kala, jota syömme illalla, paistaa sulatettuna vai pakastettuna. Sitä ei koskaan tajua, kuinka paljon jokapäiväisiä asioita pitää itsestäänselvyytenä silloin, kun ymmärtää kielen. Kun ostaa mikroaaltouunilasagnea ja lämmittää sitä mikrossa, kunnes palovaroitin alkaa huutaa tai kun seisoo raha-automaatin edessä epävarmana siitä, mitä nappia painaa, tiedätte kyllä mistä puhun.

Suomessa asuminen on ollut todellinen testi miehuudelleni. Kotiaskareiden hoitaminen on vain yksi asia; sen lisäksi en ymmärrä mitään virallisista papereista, mitä postiluukusta tippuu, enkä voi varata omia lääkäriaikojani. Huushollin kunnossapitorahan pyytäminen vaimolta voi olla rankkaa itsetunnolle. Kotihousuihin ja vanhoihin T-paitoihin pukeutuminen, sekä meikkaamatta jättäminen - siis parran ajamatta jättäminen – vaikuttaa myös negatiivisesti itsekunnioitukseeni ja maskuliinisuuteeni, mutta teen parhaani joka aamu, jotta heräisin ennen lounasaikaa.

Onneksi minulla on vielä essu ja nimikirjaimillani varustetut tiskihanskat ostamatta, en ole täyttänyt arkipäiviäni leipomalla pullaa ja keksejä, ja minä kieltäydyn edelleen piiskaamasta mattoja. On koko ajan olemassa vaara, että jonain päivänä vahaan sääreni, maalaan kynteni ja kulutan päiväni juoruillen kahvikupin kera pyykkituvan ulkopuolella. Toivon kuitenkin, että Päivi hommaa minulle ammattitaitoista apua - terapiaa, ei kotiapua - jos näin joskus tapahtuu.

Päivin kunniaksi voin kertoa, että hän on auttanut minua monien pikku asioiden kanssa, kuten pankkiasioissa, antamalla minulle taskukokoisen raha-automaatin käyttöoppaan: ”Aah, eli Setelit ei tarkoita Tyhjennä tili!” Hän on myös kirjoittanut hätänumeroiden listan, koska yksi painajaisistani on se, että ambulanssin soittamisen sijaan pirautan putkimiehelle. Hän on kultainen, mutta osaa myös olla nenäkäs; eräänä iltana kysyin, mitä TV:ssä on ja hän vastasi ”Pölyä!” Mökötin tunnin, kunnes hän tuli takaisin, pyysi anteeksi tunteettomaa kommenttiaan ja kertoi rakastavansa minua, ja kysyi sitten, oliko minulla se aika kuukaudesta – vitsi vitsi!

Kun olen saanut pyykit pestyä, ruoan laitettua, ostokset tehtyä ja viemärin puhdistettua hiuksista, nautin joskus silittämisestä katsoessani TV-ohjelmia päiväsaikaan. Mutta miksi ne ovat täyttä roskaa? Valittavana on teksti chat, teksti peli ja teksti-TV:n uutiset. Missä ovat Jerry Springerin ja Ricky Laken keskustelushowt, kokkaus- ja puutarhanhoito-ohjelmat, aivottomat piirretyt ja entäs Kotikadun uusinnat englanniksi tekstitettynä?

Päivinä, joina olin tosi pitkästynyt, katsastin mielelläni paperinkeräyslaatikot tarkistaakseni, oliko yhtään mielenkiintoisia lehtiä heitetty pois, mutta outoa kyllä, myös tällä alkoi olla vaikutusta itseluottamukseeni ja lopetin sen hyvin pian. Ei kunnollisia televisio-ohjelmia, ei kierrätettyjä aikakauslehtiä, ei jäljellä olevia kotiaskareita, eikä mahdollisuutta kuluttaa kodinhoitorahaa elokuviin tai pubiin. Lopulta tulin hetkeksi luulotautiseksi; huolestuin joka ikisestä kivusta, särystä, pistosta ja naarmusta.

Nyt olen hoitanut itseni kuntoon ja odotan tietoa siitä, voinko aloittaa kokopäivätyön ensi viikolla. Sitä ennen hoidan tiskit pois alta, koska ne ovat herättäneet meidän lemmikkimuurahaistemme huomion.

Written in November 2004


   
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Comments(0)
Get it off your chest
Name:
Comment:
 (comments policy)

© Copyright CHAMELEON PROJECT Tmi 2005-2008  -  Sitemap  -  Add to favourites  -  Link to Ovi
Privacy Policy  -  Contact  -  RSS Feeds  -  Search  -  Submissions  -  Subscribe  -  About Ovi