Ovi -
we cover every issue
newsletterNewsletter
subscribeSubscribe
contactContact
searchSearch
Μονοπάτι της Εκεχειρίας  
Ovi Bookshop - Free Ebook
Stop human trafficking
Ovi Language
Murray Hunter: Essential Oils: Art, Agriculture, Science, Industry and Entrepreneurship
WordsPlease - Inspiring the young to learn
Murray Hunter: Opportunity, Strategy and Entrepreneurship
International Red Cross and Red Crescent Movement
 
BBC News :   - 
iBite :   - 
GermanGreekEnglishSpanishFinnishFrenchItalianPortugueseSwedish
Kolumni: Parvekkeet Kolumni: Parvekkeet
by Asa Butcher
2006-10-27 11:02:43
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Rakastan parvekettamme. Haluatteko tietää miksi? Se ei vaadi ruohonleikkuuta, siellä ei kasva rikkaruohoja, eikä siellä ole kukkia, joita tarvitsee kastella, tai puutarhahuonekaluja, jotka kaipaavat puhdistusta, sillä ainoat esineet parvekkeellamme ovat kaksi tyhjää pahvilaatikkoa, auringon haalistuttama kynttilälyhty ja tyhjä hillopurkki tupakoivien vieraiden varalta.

Sanokaa meitä minimalisteiksi tai itaroiksi, mutta sen jälkeen, kun muutimme kolmannen kerroksen asunnostamme nykyiseen ensimmäisen kerroksen kotiimme, emme ole kohdelleet uutta parvekettamme samalla tavalla, kuin entistämme. Vanhan parvekkeen korkealta näköalapaikalta vakoilin usein alempien naapureideni tekemisiä nauttiessani aamukahviani, mutta ollessamme nyt itse katutasolla, vakoilevat naapurimme meitä.

Korkeuden antaman suojan menetys on muuttanut asennettani parvekettamme kohtaan. Ensinnäkin se tarkoittaa sitä, että joskus minun on puettava päälleni alusvaatteet ja toiseksi parvekkeemme karuus on ilmeisempää. Naapurimme ovat panostaneet reilusti parvekkeisiinsa; heillä on kukkalaatikoita, lasikuitukoristeita, bambuhuonekaluja, elegantteja verhoja ja jollakulla liplattaa parvekkeellaan jopa minikokoinen lammikko.

Ilmiö asuntojen omista parvekkeista oli mieluisa yllätys muuttaessani Suomeen. Tuntuu siltä, että Englannissa vain tyyriit asunnot, joissa on meri-, joki –tai joku muu kaunis näköala, ovat siunattuja parvekkeilla, mutta melkein jokaisella on mahdollisuus sellaiseen täällä Suomessa.

Arkkitehdeiltä on anteliasta lisätä tämä ominaisuus kerrostaloihin ja tarjota joka perheelle oma henkilökohtainen ulkotilansa, mutta miksi he tekevät niin? Onko se laissa vaadittua vaiko vain sallittu paikka tupakoitsijoille sytyttää savukkeensa, vai onko se keksitty, jotta ihmiset voivat välttää naapureidensa tapaamisen talon pihassa?

Suomalaisilla on puutarhoja, mutta niistä muutamista vierailemistani on puuttunut se sama rakastava kosketus, jolla Englantilaiset avokätisesti kohtelevat puutarhojaan. Vanhemmillani esimerkiksi on <syvä huokaus> kivikkopuutarha, jossa on vesiputous suoraan lampeen, jossa on kaloja. Puutarhassa on kivetetty oleskelutila, ns. patio, vanhempieni linturakkaudelle omistettu luontonurkkaus, sekä punakaarinen penkki. Pihassa on myös grilli, useita ruukkuistutuksia, pieniä kukkapenkkejä, minisuihkulähde ja pari hilpeää puutarhamenninkäistä.

Joka sunnuntain ja pyhäpäivän tuttu näky on seuraava: pariskunnat raahaavat kasveja ja työntävät tupaten tylsistyneistä lapsista täynnä olevia ostoskärryjä ympäri megakokoisia puutarhakeskuksia –se on totta. Puutarhakeskukset ovat monen miljoonan punnan bisnes, johon on lisäävästi vaikuttanut TV:n puutarhanhoito-ohjelmien yleistyminen.

Puutarhakeskukset voivat joskus olla myös tahattomia laittomien tuotteiden toimittajia. Vanhempani halusivat muutamia villejä kukkia lintunurkkaansa, joten he ostivat villien kukkien siemeniä paikallisesta puutarhakeskuksestaan. Jonkin ajan kuluttua saatuaan vettä ja aurinkoa niistä kasvoi isoja ja terveitä, paitsi yhdestä, joka näytti erehdyttävästi kannabis-kasvilta. Nyt tiedätte, miksi Englantilaiset rakastavat puutarhojaan.

No, ikkunastani näyttäisi siltä, että Suomen kesä on vihdoin parhaimmillaan, joten on aika keittää itselleni kuppi kahvia, istahtaa parvekkeelleni ja seurata salaa kanssaelävien naapureideni liikkeitä. Shhhhh!

Written in August 2004


   
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Comments(0)
Get it off your chest
Name:
Comment:
 (comments policy)

© Copyright CHAMELEON PROJECT Tmi 2005-2008  -  Sitemap  -  Add to favourites  -  Link to Ovi
Privacy Policy  -  Contact  -  RSS Feeds  -  Search  -  Submissions  -  Subscribe  -  About Ovi