Ovi -
we cover every issue
newsletterNewsletter
subscribeSubscribe
contactContact
searchSearch
Stop human trafficking  
Ovi Bookshop - Free Ebook
worldwide creative inspiration
Ovi Language
George Kalatzis - A Family Story 1924-1967
The Breast Cancer Site
Tony Zuvela - Cartoons, Illustrations
Stop human trafficking
 
BBC News :   - 
iBite :   - 
GermanGreekEnglishSpanishFinnishFrenchItalianPortugueseSwedish
Kolumni: Terveys Kolumni: Terveys
by Asa Butcher
2006-10-20 11:31:32
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Jotkut teistä ehkä muistavat, että viime kuussa minulla oli suunniteltuna matka Tukholmaan ja ajatus laivalla olosta täytti minut pelosta, ja alusvaatteeni jostain muusta. Voitte olla helpottuneita kuullessanne, että teknisiä ongelmia, kuten uppoamista, ei ollut, ja jokainen palasi takaisin turvallisesti. Kotiin tultuani huomasin hämmästyneenä, että olin vahingossa salakuljettanut Ruotsista häijyjä bakteereja, jotka kotini lämmössä muuttuivat nuhaksi.

Nuhani oli juuri sellainen, mikä ilmestyy taianomaisesti ja yllättää täysin. Olet keittämässä kahvia, kun nenäsi yhtäkkiä purkautuu ja kuppiisi loiskahtaa jotain, mikä pakottaa sinut kaatamaan kahvin lavuaariin. Sillä olen mies, vaistoni kertoivat minulle heti, mitä tehdä seuraavaksi, “Päivi kulta. Auta, olen kipeä.” Siitä virheestä lähtien, kun luin suomea Burana- rasian takana – Ai, annos on 1-3 tablettia päivässä, ei kerralla – aloin luottamaan vaimoni kykyyn kääntää ensiapukaappimme sisältöä englanniksi.

“Ota kaksi näitä ja nenäsi lakkaa vuotamasta,” Päivi ojensi minulle tabletit ja vastasin, “Joo, työnnä yksi kumpaankin nenänreikään, se auttaa.” Ok, en sanonut niin, mutta huumorintajuni haavoittui ensimmäiseksi sairauteni johdosta. “Onpas onni,” huudahti Päivi, “näissä tableteissa on viimeinen käyttöpäivä tässä kuussa, joten voit ottaa niitä.” Mielestäni osa Suomalaista psyykeä on se, että mitään ei heitetä menemään: pistä se kelmuun, pistä se pakastimeen, syö kaikki kerralla, tule kipeäksi ja ota vanhenevat tabletit. Päivi ei tunnusta sitä, mutta luulenpä hänen olleen iloinen yskimiseeni ja niiskutukseeni.

Kun tabletit oli otettu – Olen varma, että Päivi hymyili – minun luonnollisesti täytyi ostaa lisää, mutta mistä? Suomessa lääkkeitä saadaan apteekista, mutta minulla se tarkoitti 10-minuutin bussimatkaa päästäkseni sinne. Nuha oli siinä vaiheessa, että kulutin nenäliinoja enemmän, kuin traagista rakkauselokuvaa katsova nainen. Sen vuoksi bussissa istuessani matkustajat katsoivat minua, kuin minulla olisi ollut päälläni Natsi-uniformu.

Sillä hetkellä halusin olla takaisin Englannissa,  missä nuhalääkkeitä saa lehtikioskeista, supermarketeista ja jopa bensa-asemilta. Joka paikasta voi myös ostaa yskänpastilleja, jotka auttavat kivuliaaseen nielemiseen, mikä tuntuu siltä, kuin nielaisisi kuuman saunankiven. Kummaa kyllä, monet supermarketit Englannissa sijoittavat apteekkinsa liikkeen takaosaan, kun taas terveet asiakkaat voivat ostaa tupakkaa liikkeen etuosasta.

Viimeinen ruikutukseni Suomen sairaanhoitojärjestelmää koskien on se, että kun menee lääkäriin diagnoitavaksi, pääsee vastaanotolle kolmen tunnin ja 11 euron jälkeen. Sen piinan jälkeen minä jopa toivon jotain olevan vialla – Siltikin palvelu on parempaa, kuin Englannissa! Oletteko koskaan huomanneet sairaaksi tullessanne, kuinka jokaisesta tulee lääkäri ja jokainen tietää varman parannuskeinon, ‘mentolia’, ‘sauna’, ‘hunajaa ja sitruunaa’, ‘pontikan juominen täyden kuun aikaan’ ja niin edelleen. Yksi käyttämäni keino oli Englantilainen sauna; lavuaari täytetään kuumalla vedellä ja peitetään pyyhkeellä, mutta minä poltin nenänpääni kerran, joten lopetin sen saunomisen siihen.

Nuhani on nyt mennyttä, mikä tarkoittaa sitä, että voin taas nauttia bussilla matkustamisesta ja lopettaa Rock and Roll-elämäntavan lääkkeineen, mutta talven ollessa kulman takana nuhani varmasti palaa. Näyttää siltä, että parannuskeino tavalliseen nuhaan lähitulevaisuudessa on yhtä todennäköinen, kuin se, että Halosen entinen neuvonantaja Martti Manninen mainostaisi fax-laitteita. Siihen päivään asti jatkan tablettien ottamista niiden viimeisen käyttöpäivän lähestyessä ja kysymistä itseltäni, “Miksi ei kukaan koskaan huomaa viimeistä nenän niistokertaansa nuhan aikana?”

Written in February 2004


Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Comments(0)
Get it off your chest
Name:
Comment:
 (comments policy)

© Copyright CHAMELEON PROJECT Tmi 2005-2008  -  Sitemap  -  Add to favourites  -  Link to Ovi
Privacy Policy  -  Contact  -  RSS Feeds  -  Search  -  Submissions  -  Subscribe  -  About Ovi