Ovi -
we cover every issue
newsletterNewsletter
subscribeSubscribe
contactContact
searchSearch
Status: Refugee - Is not a choice  
Ovi Bookshop - Free Ebook
Join Ovi in Facebook
Ovi Language
Murray Hunter: Essential Oils: Art, Agriculture, Science, Industry and Entrepreneurship
Stop violence against women
Tony Zuvela - Cartoons, Illustrations
International Red Cross and Red Crescent Movement
 
BBC News :   - 
iBite :   - 
GermanGreekEnglishSpanishFinnishFrenchItalianPortugueseSwedish
"Talvisirkus on Ice" on kutsuttu Roomaan "Talvisirkus on Ice" on kutsuttu Roomaan
by Anne Laitinen
2006-11-06 18:48:28
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Tanssiteatteri Hurjaruuthin huippumenestynyt Talvisirkus nähdään tänäkin vuonna Helsingin Kaapelitehtaan lisäksi myös Italiassa, Rooman massiivisessa Parco della Musicassa 9. - 10. 12. 2006. Talvisirkus nähtiin Roomassa ensi kertaa vuonna 2005, Winter Circus Snow –esityksiä oli viisi ja katsojia yli 7 500.

Tänä vuonna Italiassa esitetään "Winter Circus Ray on Ice", jossa perinteiseen Talvisirkusmeininkiin yhdistetään taitoluistelua ja jääakrobatiaa. Esitys pohjaa löyhästi vuonna 2001 Suomessa nähtyyn Talvisirkus Säteeseen. Kuten viime vuonnakin, Talvisirkusta esitetään samaan aikaan eri miehityksillä sekä Helsingissä että Roomassa.

Viime vuoden tapaan esitykset on tilannut Musica per Roma ja viime vuonna esitys herätti niin runsaasti kiinnostusta Talvisirkusta kohtaan, että se tilattiin uudestaan . Perinteisesti tapahtuman järjestäjillä ei ole tapana tilata samalta esiintyjältä useita esityksiä peräkkäin, mutta nyt tehtiin poikkeus. Nyt tehtävän jääsirkuksen tarkoitus on toimia Parco della Musican talvikauden avauksena. Parco della Musica on yksi Italian tärkeimpiä ja suurimpia kulttuuritaloja.

Sirkustaitelijat ja luistelijat taiteilevat samalla jäällä

Esitys tehdään yhteistyössä Marigold IceUnity Muodostelmaluistelijoiden kanssa. Vuonna 1987 perustettu ryhmä on niittänyt mainetta sekä Suomessa että ulkomailla. Ryhmä on voittanut muodostelmaluistelun maailmanmestaruuskisoissa pronssia vuonna 2000, kultaa 2002, hopeaa 2003, jälleen kultaa 2004, pronssia 2005 ja tänä vuonna taas kultaa. Roomaan lähtevässä luistelutiimissä on mukana 15 luistelijaa sekä valmentaja.

Muuten esitystä on tekemässä Talvisirkuksesta tuttu tiimi: ohjauksesta vastaa Arja Pettersson, puvustuksesta Kirsi Manninen ja valoista Riku Virtanen. Luistelijoiden lisäksi jäällä nähdään kuusi tanssijaa ja sirkustaiteilijaa. Esitys on noin 50 minuuttia pitkä.

Jääsirkuksessa ovat mukana Talvisirkuksen tutut hahmot. Mukana on Joulupukki, Joulumuori, tontut, poro ja kaikkien rakastama joulusika. Tarinan alussa tyttö siivoaa yksin joulupyhiä varten. Pölyä on kaikkialla ja työtä on vielä paljon. Kaikki kuitenkin muuttuu kun pöly herää henkiin ja heittäytyy tytön avuksi, ja lopulta mahdoton urakka sujuu kuin tanssi elävien piparkakku-ukkojen, pyykin ja taikinan auttaessa tyttöä suoriutumaan jouluvalmisteluista.

 

Talvisirkus Aika

Ensi-ilta 9.11.2006 klo 19 Kaapelitehtaan Pannuhallissa Ruoholahdessa

Talvisirkus Tähti, Säde, Kuusi, Vega, Sirius, Taika, Nauru, Lumi…Jo 13 vuotta Hurjaruuthin jouluinen sirkus on naurattanut ja hämmästyttänyt kaikenikäisiä katsojia.

Tämän vuoden Talvisirkuksessa tekijät ovat vapauttaneet mielikuvituksensa ajan kahleista. Vuosituhannet vilistävät hetkessä toistensa ohi ja vuodenajat ilmestyvät väärässä järjestyksessä. ”Aika on suhteellista”, järkeilee Joulupukki pöllähtäessään keskelle kesää.

Tutut akrobaattitontut singotaan mm. sirkuksen esihistoriaan. Näemme miltä näyttää joulusian esiäiti Sikasaurus sekä hilpeän kaamea pääjalkainen Porosaurus.

Talvisirkus Ajassa huippukuntoinen etana haastaa salamannopean jäniksen ja salaperäinen Neiti Aika hurmaa säntillisen kellonkäyttäjän. Aikapoimussa akrobaatti monistuu ja löytää itsensä oman selkänsä takaa.

Talvisirkus Aika on taattujen tekijöiden ilotulitusta. Esiintyjinä nykysirkuksen ehdottomia taitureita.

Ilmassa nähdään huimaa keinutrapetsia sekä maagista washington-tasapainoilua. Jonglöörillä on enemmän keiloja ilmassa kuin koskaan aiemmin ja pitkästä aikaa nähdään myös tarkkuutta vaativaa ryhmäjongleerausta. Vuoronsa saavat myös hassu riippumattotasapainoilija sekä liikkuvalla alustalla, kahden metrin korkeudessa, yhdellä kädellä seisova ukrainalaistaituri. Ja kaiken kruunaa ranskalaisen Akoreacro ryhmän henkeäsalpaava heittoakrobatia!

”Nää on ihan hulluja”, nauroi säveltäjä Hannu Oskala nähdessään esiintyjät harjoituksissa.

Virtuositeettiä löytyy myös Talvisirkus Ajan orkesterista, villistä ja balkanilaishenkisestä Bordurka- kvartetista.

Ohjaus ja käsikirjoitus - Arja Pettersson ja Liisa Risu

Pukusuunnittelu - Kirsi Manninen

Lavastus - Kirsi Manninen ja Arja Pettersson

Musiikki - Hannu Oskala

Sirkusasiantuntija - Lionel Lejeune

Koreografia - Liisa Risu ja Akoreacro

Valot - Riku Virtanen

Esiintyjät - Claire Aldaya, Sara Desprez, Volodymyr Hrynchenko,Heikki Leppävuori, Basile Narcy, Maxime Sole, Jouni Temonen, Romain Vigier, Teemu Öhman

Muusikot - Roope Aarnio, Hannu Oskala, Sara Puljula Jarno Tastula

 

Palkintoja ja kunniamainintoja

HURJARUUTH –palkinto luovutettiin kansainvälisellä SOLyCIRCO -festivaalilla Syltissä Pohjois-Saksassa 31.8. – 2.9.2006

Kansainvälisellä festivaalilla (Internationales Festival der Clowns und Artisten)

luovutettiin Hurjaruuth -palkinto ukrainalaiselle käsilläseisonta-akrobaatille

Yuriy Ovsyannikoville. Voittaja sai neljän kuukauden kiinnityksen seuraavaan Talvisirkukseen vuodelle 2007. Kolmannen kerran järjestetty SOLyCIRCO -festivaali klovneille ja sirkustaiteilijoille oli kansainvälisesti kovatasoinen ja

monella heistä on kiinnitys mm. kuuluisassa, kanadalaisessa Cirque du Soleilissa ja Saksan eri varieteissa.

Arvovaltainen sirkuseksperttien raati Apollo Varieté:ssä, Düsseldorfissa oli valinnut 130:stä nykysirkustaiteen edustajasta 20 esiintymään InselCircus-Sommersissa.

Kansainvälisessä juryssä oli mukana Suomesta Tanssiteatteri Hurjaruuthin teatterinjohtaja Arja Pettersson, joka toi Suomeen nykysirkuksen huippusuosittujen Talvisirkusten myötä sekä Suomessa ja kansainvälisesti tunnettu sirkusopettaja Lionel Lejeune. Mukana oli korkeatasoisia esityksiä ja esiintymässä oli alan huippuja eri maista mm. akrobatiaryhmä Compagnie Akoreacro (Ranska), Duo Scarlette, trapetsitaiteilijat (Kanada), Antoine & Aurore,akrobaatit (Ranska) sekä ilma-akrobaatti Joseph Pinzon (USA).

Kunniamaininta Ovi – kaksi klovnia pulassa esitykselle Romaniassa

Hurjaruuthin Ovi - kaksi klovnia pulassa vieraili kahtena päivänä 7. - 8.10.2006 kansainvälisellä lastenteatterifestivaalilla Bukarestissa, Romaniassa. Festivaali oli nimeltään "100, 1000, 1 000 000 -tarinaa" ja se järjestetään joka vuosi.

Loppuunmyydyt esitykset olivat Ion Creanga Theatressa, osoite 15 Pictor Verona street, Bucharest, Romania. Ovi - kaksi klovnia pulassa oli yleisön suosikki ja esiintyjät saivat erinomaista palautetta sekä lapsilta että aikuiskatsojilta. Huipennukseksi festivaalin tuomaristo antoi esitykselle kunniamainninnan ja haluaa jatkossa Hurjaruuthin tuotantoja esiintymään festivaalille vuonna 2007.

Ovi – kaksi klovnia pulassa on esiintynyt useilla festivaaleilla sekä kotimaassa että ulkomailla.

Lisää tietoa festivaalin sivuilta www.fitc.ro ja teatrulioncreanga.ro.

 

Compagnie Akoreacron omat esitykset tammikuussa 2007

Kaapelitehtaan Pannuhallissa.

Esitykset 11.1., 12.1., 13.1. kaikki klo 19

Talvisirkuksessa mukana oleva huipputiimi Compagnie Akoreacro esittää oman esityksensä, joka koostuu ryhmän aikaisemmin tuottamasta kolmesta eri esityksestä. Esityksen kesto on noin tunti ja se on suunnattu lapsille ja nuorekkaille aikuisille. Ryhmässä esiintyvät Claire Aldaya, Basile Narcy, Maxime Solé ja Romain Vigier.

Akoreacro on yksi taidokkaimmista Suomessa vierailevista nykysirkuksen ryhmistä

ja se sai kansainvälisellä SOLyCIRCO -festivaalilla Syltissä Pohjois-Saksassa

syyskuussa 2006 arvovaltaiselta tuomaristolta hopeapalkinnon ja myös yleisön suosikkiryhmänä yleisöpalkinnon.

Taustatietoa esiintyjistä

Solé on kotoisin Choletista ja yhdistää taiteeseensa käsilläseisontaa ja ilma-akrobatiaa. Chatelleraultin jälkeen myös hän jatkoi opintojaan ensin ESAC –sirkuskoulussa ja myöhemmin Moskovan sirkuskoulussa.

Normaalisti teemme kaiken itse. Lavastuksen, puvut, varaamme esiintymistilat, hoidamme talouden; olemme hyvin ylpeitä omavaraisuudestamme. Hurjaruuthin kaltaisessa, isossa teatterissa työskentely, on meille uusi kokemus. Täytyy tunnustaa, että se tuntuu luksukselta. On mahtavaa voida keskittyä pelkästään siihen, mitä haluaa tehdä. Hurjaruuthissa se on mahdollista, koska heillä on tarpeeksi resursseja ja tehokas tuotantokoneisto. Yleensä ei ole mahdollista treenata kahta kuukautta yhtä esitystä varten, ryhmän jäsen Maxime Solé kertoo.

Ryhmässä on mukana myös pariakrobaatit Claire Aldaya ja Romain Vigier. He ovat opiskelleet Moskovan sirkuskoulussa pariakrobatiaa ja yhdessä koko ryhmän kanssa heitto-akrobatiaa. Ryhmän neljäs jäsen Basile Narcy jatkoi opintojaan Tukholmassa Cirkuspiloterna –koulussa ja jatkoi sieltä ryhmän mukana Moskovaan. Narcy on akrobaatti ja jonglööri.

Meille tekee hyvää olla mukana Talvisirkuksessa. Olemme pitkään työskennelleet yhdessä, joten uusien ihmisten kanssa harjoitellessa pysyy valppaana., Solé mainitsee. On mahtavaa olla osana suurempaa kokonaisuutta. Talvisirkuksen harjoituksissa huomaamme kehittyvämme koko ajan, koska meillä on nyt ulkopuolinen ohjaaja, joka näkee meissä sellaisia asioita, joita emme itse huomaisi, Solé kertoo. Aiemmin ryhmä on valmistanut ja tuottanut kolme täyspitkää esitystä kollektiivisesti.Lisätietoja Anne Laitiselta p. 09 - 565 7250 arkisin 9-16. anne.laitinen@hurjaruuth.fi, Tanssiteatteri Hurjaruuth, Tallberginkatu 1/117, 00180 Helsinki, www.hurjaruuth.fi


Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Comments(0)
Get it off your chest
Name:
Comment:
 (comments policy)

© Copyright CHAMELEON PROJECT Tmi 2005-2008  -  Sitemap  -  Add to favourites  -  Link to Ovi
Privacy Policy  -  Contact  -  RSS Feeds  -  Search  -  Submissions  -  Subscribe  -  About Ovi