Ovi -
we cover every issue
newsletterNewsletter
subscribeSubscribe
contactContact
searchSearch
Stop human trafficking  
Ovi Bookshop - Free Ebook
Stop human trafficking
Ovi Language
Murray Hunter: Essential Oils: Art, Agriculture, Science, Industry and Entrepreneurship
Stop violence against women
Tony Zuvela - Cartoons, Illustrations
International Red Cross and Red Crescent Movement
 
BBC News :   - 
iBite :   - 
GermanGreekEnglishSpanishFinnishFrenchItalianPortugueseSwedish
Kolumni: Laivaristeily Kolumni: Laivaristeily
by Asa Butcher
2006-10-13 14:34:54
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Ollessani noin yhdeksänvuotias koululuokkani teki projektityön Titanicista.Kyseinen projekti tunkeutui myös uniini ja eräänä yönä näin unta, että olin matkustaja tällä tuhoontuomitulla laivalla. Ja tarina vain paranee: jotenkin olin onnistunut ryömimään pussilakanani sisään, jääden sinne loukkuun ja kasvattaen yhä enemmän pelkoa siitä, että en pääsisi sieltä ulos. Vanhempani ryntäsivät pelastamaan minua, ja saatuaan naurunsa lopulta tukahdettua, jäi minulle vastenmielisyyden tunne laivoja ja niillä matkustamista kohtaan.

Pikakelataanpa tuosta 15 vuotta eteenpäin. Päivi on onnistunut saamaan käsiinsä halpoja risteilylippuja Tukholmaan ja muutaman päivän päästä olemme suuntaamassa takaisin Itämerelle. Laivakammoni ei ole sellainen, joka lamaannuttaisi minut pelosta; en ala täristä, hikoilla tai voida pahoin. Koen vain oloni epämukavaksi, mihin tuntuu auttavan tippa tai kaksi alkoholia. Jokin aika sitten tuli kuluneeksi 9 vuotta M/S Estonian tragediasta, mikä ei tietenkään haihduttanut huoliani.

Moni ei ymmärrä, miksi teen laivaan astumisesta näin suuren numeron. Ehkä he luulevat, että kaipaan vain huomiota – Siis hei, jos olisin huomionkipeä, kirjoittaisinko tästä kolumnissani? Takaisin asiaan. Minulla on hyvä ystävä nimeltä Paul, jolla on järjenvastainen lentopelko, mutta silti hän valmistautuu lähtökiitoon lentääkseen Suomeen tällä viikolla. Okei, hän tulee itkemään hiljaa lento-lehtiseensä, mutta hänhän lentää!

Viisi vuotta sitten Paul ja minä kävimme Suomessa ensimmäistä kertaa ja juhliaksemme nyt tätä vuosipäivää me matkustamme laivalla Ruotsiin –Niin, aivan. Ensimmäisellä yhteisellä matkallamme Suomeen me pidimme huolta toisistamme; kun me laskeuduimme Ivalon lentokentälle, mainitsin Paulille, että kiitoradalla saattaa olla jäätä ja sain hänet myöhemmin myös vakuuttuneeksi siitä, että hänen pitäisi pestä saunakivet saunomisen jälkeen. Me tutustuimme maahan ja jopa matkustimme Tallinnaan ja Tukholmaan.. laivalla.

Helsinginreissullamme päähämme pälkähti hypätä laivaan ja suunnata kohti Ruotsin ihastuttavaa pääkaupunkia. Kerroin Paulille, ettei laivamatkailu kuulunut suosikkimatkustustapojeni kolmen kärkeen, mutta hän kuittasi sen toteamalla: "Mitä ihmettä nyt muka voisi tapahtua?" Menomatkalla en pystynyt nukkumaan, joten kävelin ympäri autiota laivaa neljältä aamulla katsellen näkyviin tulevaa Ruotsinmaata. Päivän kulutimme kävellen Gamla Stan:issa, josta sitten palasimme takaisin painajaiseeni. Oltuani hereillä lähes 30 tuntia putkeen, pääni painui tyynyyn alta aikayksikön ja aloin uneksia valtamerettömästä maailmasta.

"ASA! Mikä tuo ääni on? Herää!" Korvani heräsivät ennen silmieni aukeamista ja pääni täyttyi äänestä; tuntui, kuin Neptunus olisi takonut laivan runkoa kolmikärjellään. Olin pystyssä ja vaatteet päälläni, ennen kuin edes tajusin olevani pystyssä ja vaatteet päälläni. Suuntasimme ylös kannelle katsomaan, mistä ääni tulee. Aaltoja. Isoja tylsiä aaltoja. Kävelimme takaisin hyttiimme hiljaisuudessa.

Lukijat, en halua teidän luulevan, että en pidä mistään näillä laivaristeilyillä, sillä kun ensikauhistus on laskenut, hauskuus alkaa: Tax Freen antimista nauttiminen, kanssamatkustajien tanssiyritysten tarkkaileminen laivan keinuessa, keski-ikäisen rouvan ilmeiden seuraaminen, kun hän kuulee seuraavan esiintyjän olevan Danny ja niiden kadehtiminen, joilla on kaljakärryt.

Luulenpa matkan ilojen ylittävän pelkoni voiman, joten aion jatkossa käyttäytyä todellisen englantilaisen tavoin ja olla rohkea. Mihinkä minä taas laitoinkaan ne kruununi?

Written in February 2004 


 
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Comments(0)
Get it off your chest
Name:
Comment:
 (comments policy)

© Copyright CHAMELEON PROJECT Tmi 2005-2008  -  Sitemap  -  Add to favourites  -  Link to Ovi
Privacy Policy  -  Contact  -  RSS Feeds  -  Search  -  Submissions  -  Subscribe  -  About Ovi