Ovi -
we cover every issue
newsletterNewsletter
subscribeSubscribe
contactContact
searchSearch
Poverty - Homeless  
Ovi Bookshop - Free Ebook
Tony Zuvela - Cartoons, Illustrations
Ovi Language
Murray Hunter: Essential Oils: Art, Agriculture, Science, Industry and Entrepreneurship
The Breast Cancer Site
Tony Zuvela - Cartoons, Illustrations
Stop human trafficking
 
BBC News :   - 
iBite :   - 
GermanGreekEnglishSpanishFinnishFrenchItalianPortugueseSwedish
Kolumni: Oudot Urheilulajit Kolumni: Oudot Urheilulajit
by Asa Butcher
2006-09-29 19:44:50
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Eräs Kangasalan Sanomien juttu pisti silmääni jokin aika sitten ja se inspiroi minua kirjoittamaan oudoista urheilulajeista ja harrastuksista. Kyseinen juttu kertoi kanihyppykisoista, jotka pidettiin äskettäin Kangasalla ensimmäisen kerran. Kanihyppykisojen olemassaolo yllätti minut täysin.

Maailma on täynnä suurenmoisia ja outoakin oudompia urheilulajeja, mutta olin itse asiassa pettynyt siitä, että tämä laji oli jäänyt minulta kuulematta. Kukapa ei haluaisi hurrata talutushihnan päässä oleville kaneille niiden loikkiessa esteiden yli, samalla, kun esteradan kiertämisestä otetaan aikaa? Oli harmi, ettei Kangasalla ollut eliittisarjaa – toivon, ettei näitä kilpailijoita löydetty käyttämästä veren plasman laajentajia tai syömästä geneettisesti muokattuja porkkanoita.

Minun kotikaupungissani voi tutustua kahteen ihmeelliseen urheilulajiin. Ensimmäinen koskee hyppelyä myöskin, mutta tällä kertaa ihmiset lentävät ilman halki. Joka elokuu kaupungissa järjestetään Bognor Regis Birdman (Bognor Regisin Lintumies), jossa osanottajat pukeutuneina mitä kummallisimpiin asuihin hyppäävät suurelta laiturilta kyhäämiensä lentovehkeiden kera hyväntekeväisyydelle. Kilpailussa on myös vakavampi elementti; sille, joka pystyy lentämään yli 100 metriä, annetaan palkinnoksi 37 000 euroa. Tätä lähin tulos koko kilpailun historiassa on 89,2 metriä.

Toinen kotikaupunkini tarjoamista kilpailutapahtumista käydään vanhempieni ulko-oven rappusilla -melkein. Joka tapaninpäivä kilpailijat koristelevat lastenvaunut ja tekevät niillä viiden pubin kierroksen, pysähtyen jokaisella juomassa jääkylmän väljähtyneen lager-tuopin klo 11 aamupäivällä. Luonnollisesti voittaja on se, joka suorittaa kierroksen ensimmäisenä, mutta juokseminen on kiellettyä ja oluen kaataminen pään päälle on paheksuttua, sillä sehän on alkoholin tuhlausta.

Jotkut teistä ehkä katsoivat Anjalankoskella käytyä Jukolan Viestiä suorana lähetyksenä televisiosta, kun taas osa teistä varmasti luki tai kuuli tästä tapahtumasta. Mutta mistä siinä oikein oli kyse? Seurasimme satojen ihmisten juoksevan yöllä metsikössä kartan, kompassin ja otsalampun kanssa, vaikka minä epäilin muutaman vain seuranneen ensimmäistä juoksijaa. Istuin ja odottelin kisaan jotain jännitystä, kuten karhujen vapauttamista tähän samaiseen metsikköön tai yllättävää, otsalamput kieltävää sääntöä. Mutta paras anti, mitä näimme, oli yhden kilpailijan kaatuminen.

Suomessa on muutama kummallinen urheilulaji ja harraste, kuten vaimonkanto-, sauna-, ilmakitara- ja suutelukilpailu, sekä suojalkapallo, hyttysentappo, sekä se outo urheilulaji, jota pesäpalloksi kutsutaan. Nämä kaikki saattavat olla kummallisia ja vielä kansainvälisen Olympiakomitean tunnustamattomia, mutta maailma on jo hyväksynyt sellaisia urheilulajeja, kuten cheerleading-kilpailut, sumopaini, kuviouinti ja sukellus, joten ehkä ei kulu kauaakaan, kunnes näämme Suomen joukkueen pesäpallon maailmanmestarina.

Voi kestää jonkin aikaa, ennen kuin pääsemme seuraamaan mainitsemiani lajeja suorana lähetyksenä ympäri maailman, mutta voimme aina toivoa. Elefanttipoolo, tonnikalan heitto, juuston tavoittelu, lammas- ja vuohikisat, monnin käsin nappaus, jääsukellus, suo- ja ojasnorklaus sekä vedenalainen rugby ovat kaikki todellisia lajeja, jotka ovat olemassa tässä meidän hauskassa maailmassamme.

Jotkut teistä saattavat ihmetellä, kuinka minä voin nauraa näille oudoille lajeille ja vitsailla niistä, kun tulen maasta, joka keksi kriketin. Pelin, joka voi kestää viisi päivää ja loppua silti tasapeliin. Pelin, jossa kaikilla on päällä valkoiset vaatteet, jotka eivät koskaan likaannu. Pelin, jossa pidetään paussia aamu- ja iltapäiväteen ajan, ja sen lisäksi on lounas- ja sadetauot. Älkää pyytäkö minua selittämään sääntöjä, sillä jopa minä menen niistä sekaisin.

Nyt, kun olen ollut Suomessa kolme vuotta, on aika ottaa osaa johonkin näistä Suomen erilaisista urheilulajeista. Kuultuani, että hyvin harvat miehet ottavat osaa kanihyppykisoihin, ajattelin sen olevan hyvä aloituskohteeni. Olen jo aloittanut naamioimaan lemmikkikissaani kaniksi, joten voin taitavasti voittaa eliittiluokan pokaalin, sekä pituushypyn. Sääli, ettei tätä lajia nähdä Helsingissä yleisurheilun MM-kisoissa tänä kesänä.

PS. 6. heinäkuuta saimme tyttövauvan, mittoinaan 3215g, 51cm ja hänellä on kauniit pitkät ripset sekä ruskeat hiukset.

Written in July 2005


Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Comments(0)
Get it off your chest
Name:
Comment:
 (comments policy)

© Copyright CHAMELEON PROJECT Tmi 2005-2008  -  Sitemap  -  Add to favourites  -  Link to Ovi
Privacy Policy  -  Contact  -  RSS Feeds  -  Search  -  Submissions  -  Subscribe  -  About Ovi