Ovi -
we cover every issue
newsletterNewsletter
subscribeSubscribe
contactContact
searchSearch
Μονοπάτι της Εκεχειρίας  
Ovi Bookshop - Free Ebook
Tony Zuvela - Cartoons, Illustrations
Ovi Language
Books by Avgi Meleti
Stop violence against women
Murray Hunter: Opportunity, Strategy and Entrepreneurship
International Red Cross and Red Crescent Movement
 
BBC News :   - 
iBite :   - 
GermanGreekEnglishSpanishFinnishFrenchItalianPortugueseSwedish
Kolumni: Juhliminen Kolumni: Juhliminen
by Asa Butcher
2006-09-15 21:56:16
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Yleisön pyynnöstä olen päättänyt pyytää rakasta vaimoani, Päiviä, suomentamaan artikkeleitani, jotta tämän hienon lehden jokainen lukija voisi nauttia omituisista mietteistäni ja mielipiteistäni erilaisia englantilaisia ja suomalaisia aiheita koskien.

Ollakseni rehellinen, Päivi ei ollut kovin iloinen tästä tehtävästä, sillä olin valinnut 4-vuotiskihlapäivämme työn tekemiseen. Tiedän, ettei se ollut kaikkein romanttisin teko, mutta olen varma, että ensi syyskuuhun mennessä hän on antanut minulle anteeksi.

Aviomiehillä on velvollisuus olla unohtamatta kahta tärkeää päivämäärää naistensa elämässä: vaimonsa syntymäpäivää ja hääpaivää. Ne meistä, ketkä haluavat lisää pisteitä vaimoiltamme, muistavat myös tapaamis- ja kihlapäivän, ja ne, keitä houkuttaa Vuoden Mies-titteli, yksinkertaisesti ostavat kukkia ilman mitään syytä.

Suomalaisessa kalenterissa on yksi toinenkin päivä, joka saattaa tulla shokkina Englantilaiselle. Minun ja muiden miesten, jotka ovat naimisissa Päivin, Päivän tai Päivikin kanssa, tulee huomioida kesäkuun 16. päivä eli heidän nimipäivänsä. Ensimmäinen kokemukseni nimipäivistä oli se, kun kortteja alkoin taianomaisesti ilmestyä olohuoneemme hyllylle. Muutaman päivän päästä mielenkiintoni heräsi ja kysyin: ”Mitä varten ne ovat?

Ei kai ole epävirallinen syntymäpäiväsi?”

Selityksen jälkeen kyselin, josko minunkin pitäisi ostaa kortti. Tunnen Päivin vastauksen vieläkin sisimmässäni: ”Ei sinun ole pakko ostaa minulle korttia.” Ennen pitkää olin tutkailemassa R-kioskin surkeaa korttivalikoimaa ja tulin hämilleni kortteihin painetuista oudoista sanoista: ”Miten olisi osanottomme? Ei, ehkä Uusi vauva Olisi osuvampi.” Luulenpa, että siitä päivästä lähtien aloin inhota ideaa nimipäivästä, erityisesti kun minun nimelläni ei edes ole omaa juhlapäivää.

Minusta tuntuu vähän omituiselta juhlia sitä, että sinulla on nimi. Mutta Suomi näköjään nauttii niin monen päivän huomioimisesta vuodessa, kuin mahdollista, jotta saadaan nostaa sinivalkoinen lippu tankoihin. Toukokuusta heinäkuuhun liput tuntuvat nousevan ja laskevan useammin, kuin Näsinneulan hissi, mutta siihen se loppuu. Seuraa lähes 100 päivän odotus, ennen kuin voidaan ravistaa liput pölystä ja laittaa ne tuulen tanssittamiksi Aleksis Kiven kunniaksi.

Omasta mielestäni Suomen lippupäivät ovat mahtava tapa juhlia isänmaallisuutta ja Suomen maata. Kaupunkimaisemassa on aistittavissa arvokkuutta, kun lipputangoissa liehuu kymmeniä lippuja. Englannissa on 21 virallista päivää, jolloin kuningattaren käskystä valtion rakennukset liputtavat Ison-Britannian Union-lippua. Englannin Pyhän Yrjön lippu, joka on kuin Suomen lippu, mutta punaisella ristillä, nostetaan salkoon ainoastaan 23. huhtikuuta. Silloin juhlitaan tätä Englannin suojeluspyhimystä.

Muisto-, syntymä- ja juhlapäiviä vietetään koko ajan ympäri maailmaa, mutta oletko tietoinen muutamasta juhlapäivästä kotimaassasi? Tänä vuonna Finnairilla on kolme syytä juhlia; 80 vuotta sitten 12. syyskuuta allekirjoitettiin sopimus koneesta Aero Oy:lle, 50 vuotta sitten nimi Finnair otettiin käyttöön, ja 35 vuotta sitten Finnairista tuli yhtiön virallinen nimi. Rakkaat lukijat, nostakaa maljanne Koskenkorvalle, joka tänä vuonna on 50-vuotias. Hyvää syntymäpäivää!


Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Comments(0)
Get it off your chest
Name:
Comment:
 (comments policy)

© Copyright CHAMELEON PROJECT Tmi 2005-2008  -  Sitemap  -  Add to favourites  -  Link to Ovi
Privacy Policy  -  Contact  -  RSS Feeds  -  Search  -  Submissions  -  Subscribe  -  About Ovi