Ovi -
we cover every issue
newsletterNewsletter
subscribeSubscribe
contactContact
searchSearch
Philosophy Books  
Ovi Bookshop - Free Ebook
Join Ovi in Facebook
Ovi Language
Ovi on Facebook
The Breast Cancer Site
Tony Zuvela - Cartoons, Illustrations
International Red Cross and Red Crescent Movement
 
BBC News :   - 
iBite :   - 
GermanGreekEnglishSpanishFinnishFrenchItalianPortugueseSwedish
40-luvun lapsisotilaat 40-luvun lapsisotilaat
by Maippi Tapanainen
2007-03-20 22:11:13
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author
DeliciousRedditFacebookDigg! StumbleUpon

Viime talvena edesmennyt isäni oli iso ja roteva mies. Vuonna 1924 syntyneenä hän joutui viimeisten joukossa osallistumaan jatkosotimiseen. Hän ei puhunut sodasta, korkeintaan sanoi, että hullujen hommaa, ja että kovasti pelotti kyllä, kaikkia pelotti.

www.ydinlehti.fi Olin jo aikuinen, kun ensimmäisen kerran näin hänen sotilaspassinsa. Sen mukaan Suomen puolustusvoimain käyttöön oli astunut hintelä poika, vain vähän yli 170 senttiä pitkä ja kengännumerokin alta neljänkymmenen. Kuvaa passissa ei ollut, mutta samoihin aikoihin otetussa kuvassa isä näyttää tuskin murrosikäänsä saavuttaneelta nuorukaiselta. Oli vaikea uskoa, että kyseessä oli sama mies, joka minun muistoissani joutui kumartumaan matalimpia ovenkamanoita väistellessään. Hyvä tavaton, Suomen valtiohan oli laittanut lapsensa sotimaan!

Joitain aikoja sitten Nobel-kirjailija Günter Grass paljasti liittyneensä Waffen SS-joukkoihin 17-vuotiaana. Palkitun ja arvostetun kirjailijan avautuminen nuoruutensa virheestä sai välittömästi liikkeelle joukon jälkiviisaita. Grassin päätä ei nyt aivan konkreettisesti vaadittu vadille, mutta Nobelin ja kunnian poisottamisesta puhuttiin ja monien silmissä miehen mittava elämäntyö tyhjeni kertaheitolla kuin puukotettu ilmapallo.

Günter Grass syntyi vuonna 1927. Kun Hitler vannoi valtakunnankanslerin virkavalansa vuonna 1933, Grass oli kuusivuotias. Omassa propagandassaan kansallissosialistit kutsuivat tapahtumaa Machtergreifungiksi, vallanotoksi. Koko lapsuutensa ja varhaisen nuoruutensa Grass siis kasvoi maassa, jossa oli vain yksi oikeus ja totuus. Grassin kunniakkaasta kirjailijan ja ajattelijan urasta huolimatta olisi kai liikaa odottaa, että edes hän olisi niin varhaisina vuosinaan kyennyt kriittisesti arvioimaan ja puntaroimaan ympäristönsä vaikutteita. Todennäköisesti hänelle kävi, kuten lapsille on kautta historian käynyt ja käy – hän sosiaalistui siihen yhteiskunnalliseen todellisuuteen, jossa eli.

Tänä päivänä YK kutsuu lapsisotilaiksi alle viisitoistavuotiaita sotaan rekrytoituja, mutta ikärajaa on jo pitkään yritetty nostaa 18 vuoteen. Syytä olisi, siitä jokainen voi vakuuttua perehtymällä vaikkapa peruskoulun ylimpien luokkien oppivelvollisiin ja heidän kypsyyteensä.

YK:n arvion mukaan maailman eri puolilla sotii satojatuhansia lapsia, joille tappaminen on työtä ja keino selviytyä hengissä. Aina välillä sodat loppuvat, ja voittajien tai rauhanturvaajien käsiin jää muiden ongelmien lisäksi lauma lapsia, joiden ainoa talentti on tappaminen.

Tappamisen taitajia ja murhaamisen mestareita on yksityisarmeijoissa ympäri maailmaa, harjoittamassa sitä ainoaa ammattia, jonka ovat oppineet. He pitävät osaltaan yllä tuhoisaa kierrettä, jonka ainoa voittaja – ja sekin vain lyhyellä tähtäimellä – on aseteollisuus.

Kuinka paljolta tuholta, tuskalta ja inhimilliseltä kärsimykseltä säästyttäisiinkään, jos nämä nuoret miehet – ja toisinaan myös naiset – keskittyisivät kirjoittamaan sodanvastaisia kirjoja ja saarnaaman rauhan puolesta? Ja jos he häpeäisivät ja katuisivat tekojaan niin kuin Günter Grass kertoo tehneensä, ja panostaisivat kaikki energiansa sen eteen, ettei vastaava mielettömyys enää toistuisi.

Ennen ensimmäisen kiven heittämistä jokaisen kannattaisi pysähtyä ajattelemaan käsitystään nykyisistä lapsisotilaista. Kuinka suurta ymmärrystä maailmasta – sen tulevaisuudesta nyt puhumattakaan – heiltä voi odottaa? Kuvaako heitä paremmin kuvaus sodan uhri vai sotarikollinen?

Grassin häpeäkään ei ole häpeä. Toisin olisi, jos kirjailija kertoisi olleensa salaa ylpeä menneisyydestään.

FIRST PUBLISHED IN YDIN MAGAZINE


 
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Comments(1)
Get it off your chest
Name:
Comment:
 (comments policy)

eva2006-10-28 03:32:28
And what will history say of us?


© Copyright CHAMELEON PROJECT Tmi 2005-2008  -  Sitemap  -  Add to favourites  -  Link to Ovi
Privacy Policy  -  Contact  -  RSS Feeds  -  Search  -  Submissions  -  Subscribe  -  About Ovi