Ovi -
we cover every issue
newsletterNewsletter
subscribeSubscribe
contactContact
searchSearch
Visit Ovi bookshop - Free eBooks  
Ovi Bookshop - Free Ebook
Tony Zuvela - Cartoons, Illustrations
Ovi Language
Ovi on Facebook
The Breast Cancer Site
Tony Zuvela - Cartoons, Illustrations
International Red Cross and Red Crescent Movement
 
BBC News :   - 
iBite :   - 
GermanGreekEnglishSpanishFinnishFrenchItalianPortugueseSwedish
Vain muutaman sentin tahden
by Maippi Tapanainen
2007-12-06 10:31:57
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author
DeliciousRedditFacebookDigg! StumbleUpon
Suomen Keskusta on toimintansa aikana jatkanut edeltäjänsä Maalaisliiton valitsemalla tiellä. Se on muistanut kertoa talonpojan kurjuudesta silloinkin, kun siihen ei ole ollut aihetta. Viime aikoina keskustelu Suomen 141 maataloustuesta on lainehtinut sen verta suurina vaahtopäinä, että tavallinen kaupunkilaisasuja on alkanut suorastaan pelätä ruokahuoltonsa puolesta.

Jos valtio ei nyt saa maksaa tätä sosiaaliavustusta sikaloiden ja kanaloiden omistajille, niin hukka meidät perii. Pölkyllä ei ole pelkästään sian, vaan myös isännän pää, meille on uskoteltu. Televisiossa ja lehdissä on esitelty perikadon uhkaamia isäntiä, joiden tuotantolaitokset ovat niin suuria, ettei peränurkissa piileviä raatoja edes huomata tai jakseta kantaa ulos. On ollut helppo ymmärtää isäntä-poloa, sillä kyllähän muhkeisiin teollisuuslaitoksiin on tarvittu tolkuttomia investointeja. Eikähän se tulojen pieneneminen kenenkään mielestä kivaa ole.

Mutta sitten silmäni avautuivat. Jälleen yksi nuori isäntä oli televisiossa kertomassa, miten juuri hankittu sikala – vai pitäisikö sanoa sianlihantuotantolaitos – käy ilman muuta kannattamattomaksi, jollei 141 tukea jatketa. Pää painuksissa hän pusersi eetteriin kammottavan totuuden. Sianlihan hintaa pitäisi nostaa 40 senttiä kilolta, jotta poistuva tuki ei aiheuttaisi tulonmenetyksiä. Siis neljäkymmentä senttiä! Viikkotolkulla joka tuutista tulvi uhkakuvia suomalaisen ruuan loppumisesta, jos EU kieltää Suomea maksamasta tukiaisia farmareilleen. Ja sitten tämä nuori mies sanoo, että kilohintaan pitäisi lisätä 40 senttiä.

Kipakalla laskutoimituksella selvisi, että sikaa täytyy syödä melkoinen määrä, jotta hinnankorotus tekisi merkittävää lovea köyhänkään kukkaroon. Vaikk söisi kymmenen kiloa sikaa kuukaudessa lisähintaa kertyisi vain neljä euroa. Se on halpa hinta sille, joka haluaa syödä suomalaista ruokaa. Itse asiassa moni voisi maksaa vaikka euron kilolta lisähintaa, jos se vielä ihan oikeasti takaisi, että possupolot saisivat viettää lyhyen elämänsä sialle suotuisissa oloissa.

Poliittista vasemmistoa on tapana syyttää siitä, että kannatuksen säilyttääkseen sen on pidettävä kansa köyhänä. Syytöksen perustana on epäily, jonka mukaan kukaan hyvin toimeentuleva ihminen ei äänestä puoluetta, joka tahtoo jakaa hänen rahoistaan köyhille ja kipeille. Samalla logiikalla mutta vahvemmin perustein keskustapuoluetta sopii syyttää siitä, että näköjään pahinta, mitä sille voisi tapahtua, olisi suomalaisen talopojan itsenäistyminen. Olisihan se aivan tavatonta, jollei päästäisi kehuskelemaan, millaisia torjuntavoittoja maataloustukien puolustamisessa kulloinkin on saatu.

   
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Comments(1)
Get it off your chest
Name:
Comment:
 (comments policy)

Eero Nevalainen2007-12-06 13:22:46
Se 40snt ei muuten siirry ihan suoraan kuluttajahintaan koska siinä on jalostus-, tukku- ja kauppiasporras välissä. Varsinkin joku Kesko on harvinaisen kova neuvottelukumppani, kun heillä sitten on Lidl naapurissa.

Olen sen verran kepulainen ja kotimaisen tuotannon ystävä itse etten haluaisi nähdä Suomen maatalouden alasajoa -- ja olisin kuluttajahinnassa muuten sitten valmis maksamaankin -- mutta se on sinänsä totta, että tukia pitäisi kyllä pudottaa ihan *kaikkialla* jotta vähintään ylituotannosta päästään eroon.

Jotenkin tuntuu siltä, että ne ranskalaiset suurfarmarit kuitenkin ovat ne jotka maailmassa suurin tukiaisongelma ovat. Monelle erityisesti vihertävälle kaupunkiasujalle voisi suositella tutustumista suomalaiseen maatalouteen ihan konkreettisesti, niin ei tarvitsisi kuunnella fiktioita rikkaista citymaasturimaanviljelijöistä joilla on 500 neliön talot... :)


© Copyright CHAMELEON PROJECT Tmi 2005-2008  -  Sitemap  -  Add to favourites  -  Link to Ovi
Privacy Policy  -  Contact  -  RSS Feeds  -  Search  -  Submissions  -  Subscribe  -  About Ovi