Ovi -
we cover every issue
newsletterNewsletter
subscribeSubscribe
contactContact
searchSearch
Stop human trafficking  
Ovi Bookshop - Free Ebook
Tony Zuvela - Cartoons, Illustrations
Ovi Language
Michael R. Czinkota: As I See It...
WordsPlease - Inspiring the young to learn
Tony Zuvela - Cartoons, Illustrations
Stop human trafficking
 
BBC News :   - 
iBite :   - 
GermanGreekEnglishSpanishFinnishFrenchItalianPortugueseSwedish
Summer '21 and Greek tourism Summer '21 and Greek tourism
by Thanos Kalamidas
2021-03-27 09:02:05
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author
DeliciousRedditFacebookDigg! StumbleUpon

Οι αμαρτωλοί τουρίστες και το καλοκαίρι του ‘21

Πριν από λίγες μέρες σε ένα από τα κοινωνικά δίκτυα που συμμετέχω καποιος – και μάλιστα επώνυμος – σε αναμονή της άρσης του λοκντάουν για την “αναζωογόνηση της αγοράς” αλλά κυρίως προσβλέποντας – με παράλληλο άνοιγμα των συνόρων και το περίφημο διαβατήριο εμβολιασμού - την έναρξη της τουριστικής σαιζόν έθεσε, μια ψηφοφορία. Η ερώτηση ήταν – κατ’ εμένα – λίγο παραπλανητική. “Πιστεύετε ότι το 2021 η Ελλάδα θα έχει ποσοστά τουριστών ανάλογα με αυτά προηγουμένων ετών;” Ή κάπως έτσι.

tour0001_400Οι περισσότερες απαντήσεις με μια δόση λογικής αλλά περισσότερο στο πνεύμα του διενεργούντος την ψηφοφορία, ήταν αρνητικές με την συνοδεία κρίσεων και για τα λοκντάουν και για τον πρωθυπουργό. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που δήλωσαν πίστη σε αύξηση ή έστω επιβίωση του Ελληνικού τουρισμού στο χρόνο ακμής των θυμάτων του κοροναϊού στην Ελλάδα. Πολλοί δε θύμισαν τι έγινε την προηγουμένη φορά που “άνοιξαν τα σύνορα” στον τουρισμό (πολιτική απόφαση) παρά την διαφωνία των επιδημιολόγων, με προσωπική ευθύνη του Κυριακούλη Μητσοτάκη και που σήμανε την αρχή του τέλους για πάνω από 7.000 συμπατριώτες μας.

Η δική μου απάντηση στην συγκεκριμένη ερώτηση θα ήταν: “...μπορεί και να είναι τα ίδια”, όχι από παράλογη αντίδραση ή γιατί ξαφνικά αγάπησα τον Κούλη αλλά γιατί η ερώτηση (πιθανώς και από άρνηση) ξεχνάει ένα σημαντικό στοιχείο, που είναι: το ποιοι θα έρθουν από το εξωτερικό στην Ελλάδα για διακοπές το 2021 και που έχει να κάνει με την ποιότητα κι όχι με την ποσότητα.

Βάζοντας σε παρένθεση ότι ο εμβολιασμός οχυρώνει μεν τον εμβολιαζόμενο από τον ιό αλλά δεν σταματάει την μεταδοτικότητα του ίου από τον εμβολιαζόμενο που θα μπει στην κατηγορία των ασυμπτωματικών, πάμε παρακάτω.

Αν και η πολύχρονη εμπειρία μου τόσο από την Γηραιά Αλβιώνα όσο και από την Φραγκιά ή την χώρα Ούννων και Γότθων μου επιτρέπει κρίσεις και αναλύσεις, θα περιοριστώ στις εικόνες και εμπειρίες των τελευταίων δυο δεκαετιών από την Σκάντζα, κοινώς Σκανδιναβία και πιο συγκεκριμένα από Σουηδία, Φιλανδία και Νορβηγία. Και είναι από μόνο του σημαντικό μιας και οι Σκανδιναβοί -μετά τους Βρετανούς, είναι οι καλύτεροι πελάτες/επενδυτές του Ελληνικού τουρισμού και θα παίξουν και τον ρόλο ...βαρόμετρου για το τι έρχεται, μιας και είναι οι πρώτοι που θα εμφανιστούν στα Ελληνικά νησιά.

Φιλανδία και Νορβηγία επέβαλαν σειρά υποχρεωτικών μέτρων προφύλαξης με την Φιλανδία να κλείνει προς τα πιο έντονα με τοπικά ή περιορισμένα λοκντάουν. Η Σουηδία ήταν χαλαρή σε σημείο που να κατηγορηθεί από άλλες χώρες – συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας - σαν το “αρνητικό παράδειγμα”. Παρ’ όλα αυτά ακόμα και η Σουηδία τις τελευταίες βδομάδες – και αφού άλλαξε κάποιους νόμους – ένιωσε την υποχρέωση επιβολής κάποιων αυστηρότερων μέτρων πάντα όμως βασισμένη στη προσωπική ευθύνη των πολιτών της και όχι σε πομπώδη και εξουθενωτικά πρόστιμα.

Φυσικά υπήρξαν αντιδράσεις και στις τρεις χώρες. Όχι απαραίτητα αντιεμβολιαστές και εναντίων της μάσκας αλλά καχύποπτοι, σε άρνηση ή ακόμα και απλά αντιδραστικοί. Και στην περίπτωση των Σκανδιναβών τείνω να πιστεύω ότι οι περισσότεροι ανήκουν στην κατηγορία αυτών που είναι/ήταν σε άρνηση στιλ: δεν θα μου συμβεί εμένα. Κι όσο μικραίνουν οι ηλικίες τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό αυτών που δεν φορούσαν μάσκα, δεν κρατούσαν αποστάσεις ή άλλες προφυλάξεις γιατί ...αυτό δεν μας πιάνει εμάς.

Μια πολύ απλή αλλά χαρακτηριστική εικόνα. Όλοι είδατε στα ΜΜΕ φωτογραφίες από Σουηδούς να τα πίνουν γελώντας σε παμπ αδιαφορώντας για την πανδημία και χωρίς να φοράνε μάσκες, να διατηρούν αποστάσεις κλπ. Αυτό όμως που κανένας δεν έγραφε στη λεζάντα και ήταν ορατό μόνο αν ρίχνατε μια δεύτερη πιο προσεκτική ματιά και είχατε και τις σχετικές εικόνες και εμπειρίες από Σουηδία, ήταν οι ηλικίες των φωτογραφημένων. Όλοι ήταν κάπου μεταξύ τριάντα και σαράντα. Ακριβώς οι ηλικίες με τα απόλυτα μεγαλύτερα ποσοστά ασυμπτωματικών και ...αρνητών.

Όμως, υπό κανονικές συνθήκες και απογευματινές ή νωρίς το βραδάκι, όπως δείχνουν να έχουν τραβηχτεί οι περισσότερες από αυτές τις φωτογραφίες, η πλειονότητα των θαμώνων παμπ σε όλη τη Σκανδιναβία είναι σαρανταβάλε μέχρι εξήντα. Είναι αυτοί που από την αρχή της πανδημίας και ειδικά τώρα, ακόμα και στην χαλαρή Σουηδία, διατηρούν αποστάσεις, οι περισσότεροι φορούν μάσκες ακόμα και στο σουπερμάρκετ χωρίς να περιμένουν νόμους και επιβολές προστίμων, αποφεύγουν όσο μπορούν τις μετακινήσεις και τα ΜΜΕ και βασικά ενημερώνονται. Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη εμβολιαστεί (σε αυτό το θέμα καλύτερα να μην κάνουμε συγκρίσεις με την Ελλάδα του Κούλη για ευνοήτους λόγους) και οι υπόλοιποι θα εμβολιαστούν σύντομα.

Είναι αυτοί που χαρακτηρίζονται “καλοί τουρίστες”. Οικογενειάρχες οι περισσότεροι που θα μείνουν σε καλά ξενοδοχεία, θα φάνε σε προσεκτικά εστιατόρια, θα πάνε σε μουσεία και γκαλερί και θα αφήσουν και λεφτά στην αγορά. Είναι όλοι αυτοί που θέλει και χρειάζεται ο Ελληνικός τουρισμός αλλά ...ΔΕΝ θα έρθουν. Ένα χρόνο τώρα πλένει τα χεριά του με αντισηπτικό κάθε φορά που θα βγει ή θα επιστρέψει στο σπίτι του και όλοι κουβαλάνε μαζί τους μόνιμα αντισηπτικά μαντηλάκια, δεν έχει πάει σε παμπ και εστιατόριο και θα έρθει στην Ελλάδα, που σε όλους πινάκες δείχνει πρωταθλήτρια κρουσμάτων για να φάει τζατζίκι και να πιει ούζο; Κι ας έχει κάνει και το εμβόλιο. Εσείς τι λέτε;

Συν ότι η Σουηδική κυβέρνηση - χωρίς να στοχοποιεί καμία χώρα - έχει ενημερώσει ότι για το καλό τους, οι πολίτες - της Σουηδίας - να αποφύγουν τα ταξίδια στο εξωτερικό κι ας προτιμήσουν όπως και πέρσι τις Σουηδικές παραλίες. Και οι Σουηδοί ακούνε. Όπως ακούνε και οι Φινλανδοί και οι Νορβηγοί. Ατομική ευθύνη δεν ζητάει η κυβέρνηση του ΚυριαΚούλη; Γιατί να μην δείξουν ατομική ευθύνη και οι Σουηδοί, οι Φινλανδοί, οι Νορβηγοί και όχι μόνο, αλλά και οι Ολλανδοί, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι ακόμα και οι Βρετανοί που ακούνε παρόμοια μηνύματα από τις κυβερνήσεις τους και τους ειδικούς τους;

Οπότε ποιοι θα έρθουν να ...ενισχύσουν τον Ελληνικό τουρισμό; Μα φυσικά ΟΛΟΙ οι άλλοι. Οι  μεταξύ των 30 και 40, οι καχύποπτοι, οι σε άρνηση οι απλά αντιδραστικοί. Αυτοί που τα πίνουν στις παμπ αδιάφοροι για το τι μεταδίδουν, χωρίς αποστάσεις και μάσκες και τώρα μάλιστα φουσκωμένοι με την αλαζονεία ότι έχουν κάνει και το εμβόλιο. Βεβαιωμένα με χαρτιά και σφραγίδες.

Πως το έγραψα παραπάνω; Ο εμβολιασμός οχυρώνει μεν τον εμβολιαζόμενο από τον ιό αλλά δεν σταματάει την μεταδοτικότητα του ίου από τον εμβολιαζόμενο που θα μπει στην κατηγορία των ασυμπτωματικών. Αυτοί θα έρθουν. Και θα είναι εμβολιασμένοι το 100% και με βεβαίωση. Από χώρες που θα είναι τον Ιούλιο εμβολιασμένες σε ποσοστά που θα αγγίζουν το 75%.
Σε μια χώρα που τον Σεπτέμβριο του 2021 οι εμβολιασμένοι θα πλησιάζουν το 30% του πληθυσμού.

Αυτά τώρα χωρίς να μιλάμε για την βασίλισσα μετάδοσης του κοροναϊού, την Βρετανία που θα μας κάνει τον Βρετανό τουρίστα ...Έλληνα ασθενή. Τους πρώτους ποσοστιαία επισκέπτες της Ελλάδας τα καλοκαίρια.

Και θα έρθουν πολλοί από παντού, γιατί τα τουριστικά γραφεία και ταξιδιωτικά σάιτ βλέποντας να πέφτουν οι πωλήσεις στους “καλούς τουρίστες” κατέβασαν τις τιμές και γέμισαν “ευκαιρίες” ενώ οι ξενοδόχοι στην Ελλάδα το έριξαν στις ...εκπτώσεις. Και θα πάρουν ...ποσότητα αλλά όχι ποιότητα.

Μόνο που αγαπητέ Κούλη, που παίρνεις προσωπικά τις αποφάσεις, σε αυτή τη περίπτωση η ποιότητα για πολλούς Έλληνες είναι και θέμα ζωής ή θανάτου!
Κυριολεκτικά!


           
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Comments(0)
Get it off your chest
Name:
Comment:
 (comments policy)

© Copyright CHAMELEON PROJECT Tmi 2005-2008  -  Sitemap  -  Add to favourites  -  Link to Ovi
Privacy Policy  -  Contact  -  RSS Feeds  -  Search  -  Submissions  -  Subscribe  -  About Ovi