Ovi -
we cover every issue
newsletterNewsletter
subscribeSubscribe
contactContact
searchSearch
Visit Ovi bookshop - Free eBooks  
Ovi Bookshop - Free Ebook
Join Ovi in Facebook
Ovi Language
Ovi on Facebook
Stop violence against women
Murray Hunter: Opportunity, Strategy and Entrepreneurship
International Red Cross and Red Crescent Movement
 
BBC News :   - 
iBite :   - 
GermanGreekEnglishSpanishFinnishFrenchItalianPortugueseSwedish
Vaalipaiva lahestyy ja omakehu haisee
by Susanna Ahonen
2007-03-19 09:26:48
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author
DeliciousRedditFacebookDigg! StumbleUpon

Politiikassa on vastenmielisintä se, kun ihmiset rupeavat kehumaan itseään, mainostamaan omia aikaansaannoksiaan ja retostelemaan ns. omaperäisillä ideoillaan. Kansanedustajaksi, kunnanvaltuutetuksi tai vaikkapa vain ammattiyhdistyksen hallituksen jäseneksi pyrkivät kuvittelevat, että heidän on jatkuvasti oltava äänessä ja käyttäydyttävä niin kuin itseensä rakastuneet: minä, minä, minä, minä, minä.

www.ydinlehti.fiPoliitikon pitää silmä kovana vahtia, että omat aikaansaannokset tunnustetaan omiksi, eikä kukaan vohki niitä ansioluetteloonsa. Jos niin käy, saattavat äänet kaikota jollekin toiselle, ja hieno luottamustoimi mennä parempiin suihin. Siispä taas pitää lähteä suu vaahdossa itseään kehumaan.

Mutta miksi asia muka on niin? Minkä tähden kuvittelemme, että ihmiset kannattaisivat sellaista tyyppiä, joka alleviivaa omaa erinomaisuuttaan? Nyt kun tarkemmin ajattelen, niin en minä ainakaan suostuisi moiseen. Korostunut omanarvontunne on ällöttävää, ylpeily ja itsekehu totaalisen oksettavaa. Lisäksi näihin piirteisiin liittyy yleensä myös heikko kritiikinsietokyky ja kyvyttömyys itseironiaan, huumorintajusta nyt puhumattakaan. Aiheesta puhuttiin jo jeesuksen kauan sitten, mutta oppi ei ole vieläkään mennyt jakeluun. Edelleen yritämme itseämme ylentää, ja aina joku meidät siitä hyvästä alentaa.

Haastattelin kerran erästä kansanedustajaehdokasta, joka kertoi olevansa ehdolla siksi, että on niin fiksu ihminen. Ajattelin ensin, että kuulin väärin, mutta heti kohta tämä henkilö toisti ajatuksensa, ja uskottava se sitten oli. Minun teki mieli kysyä, eikö hän tunne olevansa jäävi arvioimaan omaa fiksuuttaan, mutta jätin väliin silkkaa hempeyttäni. Todennäköisesti joku muu on hänet sittemmin tipauttanut.

Itsensä kehumista on joskus vaikea vastustaa, sillä oma erinomaisuus tuntuu välillä sietämättömän ihanalta. Etenkin sillä hetkellä, kun asiaa mielessään pyörittää. Mutta sanat muuttuvat heti happamiksi, kun ne ryöpsähtävät ulos suusta, ja itsen lisäksi myös kuulijoille tulee nolo olo. Siksi en edes usko, että itsekehu edistäisi kenenkään uraa tai muita pyrkimyksiä. Pikemminkin päinvastoin.

Eräällä ystävälläni oli tapana opiskelijapolitiikassa toimia niin, että hän höpötti ja tyrkytti ideoitaan pääsihteereille ja puheenjohtajille ja kaikille mahdollisille ylemmille tahoille, ja usein kävi niin, että hankkeet myös toteutuivat. Puheenjohtajat sun muut jehut esittelivät ideat ominaan, ja ajoivat ne läpi edustajistossa ja hallituksessa, ja kunnia meni muille, mutta mitä sitten? Ei ystäväni kehuja kaivannut, vaan oikeudenmukaisia päätöksiä. Kun kysyin häneltä asiasta, häntä vain nauratti.

”Kissa kiitoksella elää”, tyyppi tuumasi.

FIRST PUBLISHED IN YDIN MAGAZINE


  
Print - Comment - Send to a Friend - More from this Author

Comments(0)
Get it off your chest
Name:
Comment:
 (comments policy)

© Copyright CHAMELEON PROJECT Tmi 2005-2008  -  Sitemap  -  Add to favourites  -  Link to Ovi
Privacy Policy  -  Contact  -  RSS Feeds  -  Search  -  Submissions  -  Subscribe  -  About Ovi